VILLA HELLEBOSCH, VOLLEZELE

Eind jaren dertig gaf Henri de Steenhault de Waerbeck de opdracht om in Vollezele, aan de rand van een beukenbos, een landhuis te bouwen. In de oude Ferrarisatlas (1777) staat het gebied ingeschreven als Ellenbosch. Het domein kwam in 1973 in het bezit van Bavo Cool en Virginia Smeets. Bavo Cool, een internationaal actief jurist, was een bevlogen man. Hij zag zichzelf als een wereldburger en ijverde voor meer respect voor de universele rechten van de mens.

In Villa Hellebosch nodigde hij kunstenaars, voorvechters van mensenrechten, politici en milieuactivisten uit om vrij van gedachten te wisselen over tal van thema’s. Na zijn overlijden, in 2003, kwam het landhuis in handen van Alexandra Cool, een van zijn drie dochters. In samenwerking met het literatuurhuis Passa Porta maakte zij van Villa Hellebosch een sterk gewaardeerde residentie voor buitenlandse schrijvers. Tussen 2004 en 2015 verbleven er meer dan tweehonderd schrijvers, waaronder Jonathan Coe, Olga Tokarczuk, Ludmilla Oelitskaja en Tommy Wieringa.

Gaandeweg verbreedde Alexandra Cool deze werking en stelde Villa Hellebosch ook open voor schrijfcursussen, theatergezelschappen, academici, onderzoekers en andere activiteiten. Deze werking werd vanaf najaar 2019 nog verder uitgebouwd.